Zonnepanelen-particulieren
Zelf opwekken van stroom levert echt iets op. Zowel voor uw portemonnee,waarde en verkoopbaarheid van de woning, maar ook voor het milieu waar onze kinderen en kleinkinderen in leven.
Het loont zeker de moeite om in plaats van te sparen, geld te investeren in zonnepanelen.
“Zet je geld niet op de bank, maar op je dak”.
Stel, u heeft een kapitaal van 5.000 euro op een bankrekening staan met hooguit een spaarrente van 2,0 procent. Hier betaald u ook nog belasting over. Wanneer u dat geld gebruikt voor de aanschaf van zonnepanelen dan worden de stroomkosten direct lager.
De stroomkosten worden met een waarschijnlijke terugverdientijd van 6-7 jaar mogelijk tot nul gereduceerd. Dat levert dan een gemiddeld spaarrendement op van ca. 15 procent, terwijl u eveneens gevrijwaard bent van de stijgende energielasten.
Nederlanders zoeken op creatieve wijze naar oplossingen om geld te besparen. Veel mensen vinden het daarnaast leuk om zelf energie op te wekken. Ze zijn trots als hun energiegebruik naar beneden gaat dankzij hun zelfopgewekte energie.
Prijsontwikkelingen 2014/2015
De terugverdientijd van circa 6-7 jaar nog nooit zo kort geweest als nu.
Uit onderzoek is gebleken dat de prijzen van zonnepaneleninstallaties in de afgelopen drie jaar met maar liefst 75% (!) zijn gedaald wat een enorme impact heeft op de benodigde investering en de terugverdientijd. Ook het sterk verbeterde rendement van zonnepanelen heeft voor een grote toename van zonnepaneleninstallaties in Nederland gezorgd.
Wat prijsvorming betreft is hiermee naar verwachting de bodem bereikt. Naast discussie of er in de toekomst nog interessante regelingen beschikbaar blijven zullen de wereldhandelsprijzen naar verwachting in 2015 toe gaan nemen.
Voordelen die nu nog te behalen zijn.
Zonnepanelen zijn rendabeler dan ooit mede dankzij
BTW korting, BTW terugvorderen, goedkope lening, subsidies en Salderen
- De BTW-verlaging op de installatie. Een laag BTW-tarief geldt van slechts 6% in plaats van 21% op de aanschafkosten van een zonnepanelensysteem (let op, alleen op de arbeidskosten en is geldig tot half 2015)
- BTW teruggave. Nu een buitengewoon aantrekkelijke optie is waarbij u de volledige BTW op de gehele investering kan terugvorderen (dus zowel op de hardware als de arbeidskosten) door u als fiscaal ondernemer te laten registreren, wat relatief eenvoudig is. Ook van deze regeling wil men af, deze is echter een Europese regeling.
- Salderen, de energie die een kleinverbruiker teruglevert aan het net kan men wegstrepen met zijn energieverbruik bij een energieleverancier. De salderingsregeling geldt alleen voor kleinverbruikers die een kleinere dan 3 x 80 Ampere aansluiting hebben. Particuliere woningbezitters blijven hier normaliter ruim onder en kunnen dus van deze regeling gebruik maken. Voordeel is dat de kleinverbruiker dezelfde prijs ontvangt (inclusief btw, energiebelasting en transportkosten) voor de energie die hij teruglevert. In het geval van zonnepanelen wordt relatief veel energie overdag opgewekt, terwijl ‘s ochtends en ‘s avonds er een piek in het verbruik is.
- Duurzaamheidslening is een lening via uw gemeente, met een aantrekkelijke rentekorting voor energiebesparende maatregelen in en aan uw woning. De lening is gemeente-gebonden en is niet overal beschikbaar. De Duurzaamheidslening heeft een looptijd van 10 jaar tot een bedrag van €7.500,- en een looptijd van 15 jaar voor grotere bedragen. Welk bedrag u ook leent, u krijgt altijd 3% rentekorting. Sommige gemeenten hebben recentelijk hun percentages naar beneden bijgesteld.
- Subsidies, de energiesubsidiewijzer kan u hierover informeren. Plaatselijk zijn er ook ininitiatieven.